Reprezentanţii FMI au transmis ieri, la prezentarea concluziilor celei de-a cincea evaluări a Programului Economic convenit cu Guvernul român, că Executivul trebuie să plătească, până la sfârşitul lunii septembrie, 1,9 miliarde de lei din arieratele acumulate de sistemul de sănătate.
Este pentru prima dată de la demararea acordului stand-by când finanţatorii externi cer, în mod explicit, ca statul să-şi achite din datoriile uriaşe către furnizori.
Aceasta este, de altfel, o precondiţie introdusă în scrisoarea suplimentară de intenţie, fără de care următoarea tranşă de 914 milioane de euro nu poate fi eliberată.
Până acum, Guvernul a cerut la fiecare evaluare câte o derogare de la criteriul privind reducerea arieratelor şi, de fiecare dată, board-ul FMI a acceptat-o.O nouă derogare va fi cerută şi acum.
„Am convenit să solicităm din nou o derogare, dar, ca precondiţie de intrare în board, am convenit ca Guvernul să aloce 1,9 miliarde de lei pentru acoperirea arieratelor, mai ales în sistemul de sănătate", a declarat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.
TVA nu poate fi redusă
Autorităţile române nu au transmis Fondului nici ultimele date oficiale cu privire la soldul arieratelor, care sunt estimate la aproximativ două miliarde de euro.
Speranţele de revenire la nivelul TVA de 19% au fost desfiinţate de şeful delegaţiei FMI, care a recomandat Guvernului să nu mai umble la taxe şi la impozite. Acesta a spus că nici măcar în 2012 fiscalitatea nu poate fi relaxată, în condiţiile în care Guvernul a promis Comisiei Europene că se va încadra, în acel an, într-un deficit bugetar de 3% din PIB.
Pentru încadrarea în ţinta de 6,8% din PIB în acest an, Executivul s-a angajat să disponibilizeze 74.000 de bugetari până la sfârşitul acestui an, după ce a concediat deja aproximativ 30.000 de angajaţi la stat. În 2011, al