Simen Herşcovici, alias Shimon Naor, căutat pentru a fi închis în urma livrării frauduloase de produse folosite la fabricarea armelor în ţări supuse embargoului de armament, a fost adus luni seară în Bucureşti cu un avion de linie de la Paris. Cursa cu care a fost adus marele fugar a aterizat pe Aeroportul Otopeni la ora 20:40, cu o întârziere de o oră, la sosire condamnatul refuzând să facă declaraţii de presă. El a fost însoţit de reprezentanţi ai Biroului Interpol Paris, a fost preluat de o escortă a IGPR şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Evenimentul s-a produs după zece ani de când Naor a fugit din ţară pentru a scăpa de răspunderea penală. Sentinţa definitivă de condamnare emisă în anul 2006 se pune astfel în executare cu o întârziere de patru ani. Simen Herşcovici, cu dublă cetăţenie, româno-israeliană, a fost condamnat pentru contrabandă la 11 ani de închisoare pentru că a livrat armament şi muniţie unor state aflate sub embargou. Aceasta este menţiunea cu care traficantul a figurat ani la rând pe lista celor mai căutaţi infractori, în timp ce acesta stătea bine-mersi la adăpostul legilor israeliene. Norocul nostru că afaceristul a tras o fugă până la Paris. Aşa se face că Biroul Interpol Paris l-a arestat în data de 7 mai 2010, în vederea extrădării.
Infractori pe teritoriul României, Sorin Beraru, Frantisek Priplata, Leonida Teohari, Gregorian Bivolaru şi Omar Hayssam stau bine-mersi liberi, primul în Israel, al doilea în Cehia, al treilea în Canada, Guru în Suedia şi teroristul în Siria. Şansele ca aceştia să fie aduşi în ţară sunt, aşa cum se văd în prezent, extrem de slabe. Să-i luăm pe rând.
Sorin Beraru, om de afaceri cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, a fost dat în urmărire internaţională din anul 2001. Încercarea de localizare a fugarului a adus informaţiile privind prelungirea paşaportului său la Costa Rica. Apoi datel