Ministerul Sănătăţii a schimbat lista afecţiunilor care sunt incompatibile cu şoferia şi a introdus noi reguli. Daltoniştii au acum liber la permisul auto, iar epilepticii şi cardiacii îl obţin după examinări severe.
Lista noilor boli care vor fi interzise viitorilor şoferi dar şi celor care îşi reînnoiesc permisul a apărut, ieri, într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii (MS). Noile reguli, care adaptează legislaţia noastră veche din anul 2003 la normele europene, stabilesc şi alte circuite medicale pe care trebuie să le urmeze cei care dau examene.
De exemplu, dacă aspiranţii la şoferie sunt suspectaţi, la întocmirea dosarului sau în timpul probelor de examen, că suferă de una dintre noile afecţiuni, atunci ei sunt obligaţi să se ducă la un nou consult medical.
"De exemplu, dacă în timpul examenului fac o criză de epilepsie sau îşi fac o injecţie cu insulină sau par că au consumat droguri sau alcool, atunci supraveghetorul poate să-i trimită din nou la medic", ne-au explicat reprezentanţii MS.
Maximum opt dioptrii
Normele au eliminat discromatopsia (n.r., boala celor care confundă culorile) din lista afecţiunilor oculare pentru care nu se putea obţine permis de conducere. Noile reglementări limitează la opt numărul maxim al dioptriilor pe care le pot avea conducătorii auto şi fixează la 0,5 acuitatea vizuală cu lentile de corecţie, faţă de 0,6, cât prevedea reglementarea din 2003.
Pierderea unui ochi echivalează cu interdicţia de a mai conduce timp de şase luni şi în cazul şoferilor amatori, nu doar în cel al profesioniştilor, cum era până acum. Apoi se cere avizul oftalmologilor.
Fără tulburări de ritm cardiac la volan
Pentru cei care doresc să conducă dar au handicap fizic se cere avizul unei unităţi medicale autorizate. Ei vor fi supuşi unui test practic, iar avizul medica