Preţul grâului a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din ultimii 50 de ani, după ce seceta din Rusia a alimentat temerile potrivit cărora întregul mapamond s-ar putea confrunta cu o penurie de grâu. Iar speculatorii stau la pândă pentru a profita de acest moment.
Canicula cu care se confruntă Rusia a distrus circa jumătate din producţia de grâu din zonele afectate de secetă, fiind principalul motiv pentru majorarea cu circa 62% a preţului grâului de la începutul lunii iunie până în prezent, scrie The Wall Street Journal.
Cu toate acestea, cotaţia nu a atins încă recordul absolut, înregistrat în 2008, de 13 dolari per buşel (47,7 cenţi/kg), când stocurile reduse de cereale au declanşat o adevărată criză alimentară şi revolte într-o serie de ţări. În prezent preţul este de aproa pe 7 dolari/buşel (circa 25 de cenţi/kg). "Este o creştere masivă într-un timp extrem de scurt. Este o perioadă ciu dată", a declarat Terry Roggensack, spe cialist pe agricultură în cadrul firmei de consultanţă Hightower Report.
Perspectivele sunt cu atât mai sumbre pentru ţările care depind de producţia altor state şi care au început deja să-şi pună problema asigurării necesarului intern. Spre exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a cumpărat 180.000 de tone, aceasta fiind cea de-a doua sa achiziţie în ultimele două săptămâni. Şi autorităţile chineze au început să avertizeze businessurile locale cu privire la posibi lita tea apariţiei unei penurii de grâu. Şi acestea sunt doar două exemple.
Probleme şi la sud de Ecuator
Seceta din Rusia a fost doar "cireaşa de pe tort" care a declanşat explozia preţurilor la grâu, însă şi alţi exportatori importanţi la nivel mondial s-au confruntat cu probleme în ultima perioadă. În Canada, producţia a fost afectată de ploile abundente, în timp ce recolt