Totul începe de la MOTIV. Statele Unite ale Americii, Israelul şi aliaţii lor acuză Iran că dezvoltă în secret o armă nucleară şi că ajută insurgenţii irakieni. Israel, care este singurul deţinător din Orientul Milociu de arsenal nuclear, deşi nedeclarat, priveşte Iranul ca principala ameninţare şi a refuzat să excludă folosirea forţei pentru a împiedica Iranul să dezvolte arma nucleară, pe când SUA forţează mâna cât mai multor ţări să impună sancţiuni de natură economică Iranului.
Iranul neagă vehement acuzaţiile şi susţine că semnarea Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Atomice îi dă dreptul de a-şi folosi tehnologia nucleară pentru aplicaţiile paşnice. Mai mult, oficialii nu se tem de embargo şi spun că acesta nu poate decât ajuta ţara. "Vom învăţa să folosim facilităţile pe care le avem. Ar trebui să ştie şi ei că aceste sancţiuni nu au niciun efect, pentru că suntem sancţionaţi de 30 de ani şi noi am continuat să muncim din greu", a declarat un oficial iranian.
Preşedintele ţării a fost mai dur, în special la adresa Uniunii Europene, pe care a avertizat-o că poate să uite de implicarea pe pieţele din Iran. "Nu primim bine aceste sancţiuni, dar ele ne ajută să ne fabricăm singuri acele lucruri oferite de statele vestice, aşa cum am făcut tot timpul. Vest-ul nu face altceva decât să ne vândă nişte produse de consum. Dacă orice ţară europeană, sub pretextul sancţiunilor, anulează o înţelegere, acea ţară ar trebui să ştie că nu va mai avea ce să caute pe piaţa iraniană", a spus Ahmadinejad.
Combustibilul discordiei
Dar ce are de oferit Iran? Ţara din Orientul Mijlociu se află pe locul doi în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaze naturale şi pe locul trei în cazul celor petroliere, având potenţialul să devină o superputere în domeniul energiei. Şi aici apare poate adevăratul motiv pentru care SUA doreşte să controleze z