Liderii alianţei de guvernare de la Chişinău merg, se pare, inconştient pe scenariul ucrainean, unde liderii coaliţiei prooccidentale care au produs revoluţia portocalie s-au dispersat treptat şi au admis venirea la putere a lui Viktor Iankovici, orientat spre Moscova. Mărul discordiei în alianţa de guvernare din Republica Moldova este funcţia de şef al statului, la care râvnesc, deocamdată, doi dintre cei patru lideri ai coaliţiei.
Conform unuia dintre principiile care au stat la baza creării Alianţei pentru Integrare Europeană, liderului PD din Moldova, Marian Lupu, urma să îi revină funcţia de şef al statului. Toţi deputaţii din alianţa de guvernare au votat unanim în două rânduri în favoarea lui Marian Lupu, dar alegerile prezidenţiale au eşuat, deoarece comuniştii le-au boicotat. Pentru a debloca criza politică, Alianţa a decis să organizeze la 5 septembrie un referendum constituţional prin care să redea dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că înţelegerea anterioară despre partajarea funcţiei de preşedinte lui Marian Lupu şi-a pierdut valabilitatea după eşuarea ultimei tentative de alegere a şefului statului. Prin urmare, PLDM va avea propriul candidat la funcţia supremă în stat. "PLDM, ca şi celelalte partide din cadrul AIE, are dreptul să-şi propună ca obiectiv să ofere preşedintele Republicii Moldova", a declarat Filat.
El nu a spus direct că el va fi candidatul PLDM la funcţia de preşedinte, dar la o întâlnire cu locuitorii oraşului Străşeni a menţionat că timp de un an a demonstrat că poate fi un premier bun şi că va demonstra că poate fi şi un preşedinte bun. Această declaraţie a stârnit reacţia liderului PDM, Marian Lupu, care la acuzat pe Filat de "trădarea principiilor AIE": "Cei care au obţinut anumite posturi mai vor posturi suplimentare. Într-o asemenea situaţie se va produce o an