Carmen Manciuc• La Spitalul de Boli Infectioase, zilnic, 100 de persoane se prezinta in triajul unitatii medicale, adulti si copii, deshidratati de la caldura, dar si pe fondul enterocolitei acute • Medicii sfatuiesc populatia sa consume cel putin 2 litri de lichide si sa pastreze in conditii corespunzatoare alimentele, in special produsele lactate, carnea, preparatele din carne
Zilnic, la Spitalul de Boli Infectioase, 100 de ieseni necesita internare de zi sau continua din cauza deshidratarii pe fondul caldurii excesive sau a enterocolitei acute. Un numar de maximum 20 de persoane sunt internate cu boala diareica. Medicii infectionisti sustin ca intoleranta digestiva se datoreaza consumului de alimente care nu sunt pastrate in conditii corespunzatoare. "Avem cate 100 de pacienti pe zi care se prezinta in triaj cu deshidratare, o parte din cauza caldurii, iar altii pe fondul enterocolitei acute. Cei mai multi necesita doar internare de zi. Copiii si persoanele in varsta se deshidrateaza foarte usor. De asemenea, este cunoscut ca vara predomina boala diareica si iarna infectiile respiratorii. Populatia trebuie sa respecte lantul frigului in ceea ce priveste pastrarea alimentelor. Atentie la preparatele alimentare si de unde sunt procurate acestea, in special la produsele lactate, branza, lapte, iaurt", a declarat dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infectioase. Medicii avertizeaza populatia ca, in aceasta perioada, sa consume cel putin doi litri de apa sau ceai si sa evite sucurile acidulate. De asemenea, sa pastreze in conditii corespunzatoare carnea, preparatele din carne si sa evite, pe cat posibil, tocaturile. "Este foarte bine ca populatia sa evite plimbarile in intervalul orar 11.00-16.00, cand temperaturile sunt foarte ridicate. Pentru a evita deshidratarea, trebuie sa se consume minimum doi litri de apa sau ceai. O foar