Aceştia sunt fie medici, fie avocaţi sau proprietari de spaţii comerciale care nu şi-au plătit contribuţiile sociale. Cei care au ajuns să datoreze sume de ordinul miilor de lei spun că nu ştiau de aceste obligaţii şi susţin că statul îi „jupoaie“.
Peste 8.400 de suceveni care câştigă bani din profesii liberale şi-au declarat veniturile la Fisc şi au plătit impozite, însă au „uitat“ să facă acelaşi lucru la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Situaţia a fost descoperită de şefii instituţiei, care au comparat evidenţele proprii cu cele ale Fiscului.
Acum, CJAS calculează cât le datorează cei care au evitat plata impozitelor. Până în prezent, ei au trimis restanţierilor peste 2.000 de decizii de impunere la fondul asigurărilor de sănătate.
„Au de plătit cei care nu au avut carte de muncă în ultimii 5 ani, însă au prestat activităţi individuale. Noi i-am înştiinţat după ce am primit documentele de la Finanţele Publice. Este vorba despre cei care au închiriat spaţii, care au obţinut venituri din drepturi de proprietare intelectuală sau au activităţi individuale“, ne-a declarat Cristina Iordăchel, directorul CAS Suceava.
Penalităţile, de două ori cât datoriile
Sumele datorate CAS sunt de multe ori consistente, de ordinul miilor de lei.
Cei care trebuie să plătească sumele restante, la care se adaugă penalităţi, spun că n-au ştiut că au astfel de obligaţii şi cred că statul îi jupoaie de vii. Este şi cazul lui Petru Bardan, un sucevean care a obţinut între anii 2005 şi 2007 venituri din închirierea unor spaţii.
„Nu am ştiut că trebuie să plătesc şi CAS. Am fost anunţat de-abia acum. În loc de 1.100 lei cât aveam de plătit, acum am şi penalităţi şi suma ajunge la 2.700 lei. Sincer vă spun că statul ne jefuieşte. Eu plătesc acum mai mult decât am câştigat la închiriere“, a declarat Ba