Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna iunie, de 1.422 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 6 lei (-0,4%).
Cele mai mari castiguri nete asociate salariilor s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.442 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (791 lei).
In ceea ce priveste castigul salarial mediu brut, acesta a fost de 1.951 lei, cu 0,6% mai mic fata de luna precedenta, se arata intr-un raport al INS.
Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,4%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna mai 2010.
Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din luna iunie 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.
Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic.
Cresteri intre 9% si 10% s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor, telecomunicatii.
Majorari intre 5% si 7% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de servicii anexe extractiei, iar intre 4% si 5% in extr