La Moscova, atmosfera era ieri irespirabilă, iar zgârie-norii abia se distingeau într-o lumină portocalie. Incendiile de pădure au periclitat cel mai mare centru de cercetare nucleară al Rusiei, de la Sarov, cunoscut în anii Războiului Rece drept Arzamas-16.
Fumul ajunsese ieri până la metroul din Moscova, unde mulţi călători ţineau batiste umezite la gură şi la nas, transmit corespondenţii de presă. Pe străzi, maşinile circulau cu farurile aprinse, vizibilitatea scăzând până la 20 de metri. Cu toate acestea, aeroporturile oraşului au funcţionat ieri normal, potrivit Interfax.
Mai citiţi şi:
Cum îşi poate schimba Rusia imaginea în lume
Aerul Moscovei e poluat chiar şi în vremurile bune, însă acum oamenii abia pot respira din cauza fumului, în timp ce temperaturile din ultimele zile s-au ridicat până aproape de 40 de grade Celsius. Institutul Mosekomonitoring, care urmăreşte parametrii de calitate ai mediului înconjurător a anunţat ieri, pe website-ul său, că nivelurile substanţelor poluante din aerul Moscovei "a depăşit pragul critic".
Aceasta înseamnă, potrivit comunicatului, că nu numai cei bolnavi sau sensibili sunt în pericol, dar şi oamenii sănătoşi. Comunicatul nu preciza ce măsuri ar trebui să ia cei circa 10 milioane de moscoviţi, însă oficialii primăriei au sfătuit populaţia să poarte măşti de gaze.
Cele câteva picături de ploaie nu au reuşit să tempereze canicula fără precedent care afectează centrul şi vestul Rusiei de la începutul lui iulie. Vara lui 2010 are şanse să bată toate recordurile de căldură la Moscova, de la deschiderea registrelor de temperatură în urmă cu 130 de ani, au precizat serviciile meteorologice. Un maxim istoric a fost atins săptămâna trecută, cu 38,2 grade în capitală, dar ar putea fi doborât în zilele următoare.
Stare de urgenţă
Putin urmăreşte reacţia autorităţilor l