Şoferii îşi permit din ce în ce mai puţin să meargă cu maşina, deoarece carburanţii s-au scumpit, iar puterea de cumpărare continuă să scadă. După un recul de 6% în primul semestru, consumul de carburanţi va continua să scadă cu 10% în acest an. Petroliştii spun că situaţia devine dramatică.
Cererea de carburanţi este unul dintre indicatorii care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat al unei ţări. La finele anului trecut, când bifau scăderi de peste 6%, petroliştii priveau 2010 ca pe un an salvator. Însă previziunile nu s-au adeverit. Din cauza acutizării crizei, autorităţile au luat măsuri de austeritate care au prăbuşit şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei.
Frica de consum
În primele şase luni ale anului, vânzările de carburanţi către populaţie au continuat să scadă cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, iar declinul nu se va opri aici, potrivit datelor Petrom. „Măsurile Guvernului vor duce la scăderea consumului cu 10% la nivelul întregului an pe segmentul de retail", estimează Mariana Gheorghe, CEO Petrom - cea mai mare companie petrolieră din România.
Oficialul Petrom a explicat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", de ce s-a ajuns aici. În ceea ce priveşte consumul populaţiei, impactul este legat de scăderea puterii de cumpărare ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru eficientizarea sectorului bugetar.
„Acestea sunt reducerea de salarii, care a afectat peste 1,3 milioane de oameni, creşterea TVA, care a afectat atât populaţia activă, cât şi pe cea inactivă. Iar 5% este un procent foarte mare. Mai este şi lipsa de încredere în perspectiva relansării economice a României, lucru care face ca apetitul pentru consumul de orice fel al populaţiei să fie mai redus", a arătat oficialul Petrom.
În ceea ce priveşte consumul firmelor, aici este vorba de impactul gene