România şi-a respectat angajamentele pe care le are cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi există toate premisele pentru ca următoarele tranşe de împrumut de la instituţiile financiare internaţionale să fie transferate României, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Prioritatea imediată în ceea ce priveşte relaţia cu FMI este ca legea pensiilor, aflată acum în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, să fie adoptată înainte de board-ul FMI", a declarat premierul.
Şeful Executivului a menţionat că a solicitat Camerei Deputaţilor ca până la 1 septembrie proiectul de lege să fie finalizat în comisia parlamentară, în forma înaintată de Guvern, iar după această dată să fie inclus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. "Acest proiect de lege este extrem de important, atât în procesul de reformă al statului român, cât şi din perspectiva Acordului pe care îl avem cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Acest proiect răspunde unei nevoi a acestei ţări, a românilor, de a avea o lege a pensiilor care să consacre principiul contributivităţii şi să conducă, în timp, la echilibrarea bugetului de pensii", a afirmat premierul Emil Boc.
Domnia sa a menţionat că unele componente ale reformei în sistemul de pensii au fost adoptate, respectiv eliminarea pensiilor speciale şi verificarea pensiilor de invaliditate, potrivit proiectului de lege asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.
În ceea ce priveşte verificarea pensiilor de invaliditate, premierul a arătat că, în urma unei prime reevaluări, au rezultat economii anuale de peste 26 de milioane de euro, iar procesul de verificare a acestor dosare de pensii va continua.
Primul-ministru a făcut precizări şi cu privire la destina