* Cotaţia este, în prezent, la nivelul maxim al ultimilor doi ani
Preţul grâului şi-a continuat creşterea ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce Rusia a anunţat că va interzice exporturile de profil începând cu data de 15 august. Decizia Rusiei - al treilea cultivator mondial de grâu, are la bază reducerearea producţiei din cauza secetei severe.
Preţul grâului cu livrare în decembrie a urcat cu 7,9% în jurul orei 7:30, la Chicago Board of Trade, ajungând la 8,155 dolari/buşel - cel mai ridicat nivel de după august 2008. Cotaţia este cu aproape 92% mai mare decât cea din 9 iunie, când coborâse la 4,255 dolari buşelul.
În opinia specialiştilor, preţul grâului ar putea continua să crească până la finele lunii august.
Valul de căldură din Rusia, vremea secetoasă din Kazahstan, Ucraina şi Uniunea Europeană, alături de ploile în exces din Canada, au dus la scăderea stocurilor de grâu, respectiv la creşterea preţurilor pe piaţa de profil. Aceeaşi tendinţă au urmat-o cotaţiile orezului, boabelor de soia şi cele ale porumbului.
Preţul grâului a atins cotaţia maximă a tuturor timpurilor în 2008 (13,495 dolari/buşel), când au apărut temerile privind o eventuală criză globală de alimente. În anul respectiv, preţurile alimentelor au crescut semnificativ, în special cel al orezului, în condiţiile în care exportatorii de profil şi-au redus livrările. Anul trecut, Naţiunile Unite au avertizat că explozia preţurilor din 2008 se va repeta, dacă guvernele din întreaga lume nu vor lua măsuri.
Stocurile mondiale de grâu s-ar putea reduce cu 2,5%, la 192 milioane de tone în iunie 2011, estimează Consiliul Internaţional al Cerealelor.
Rusia amână orice intervenţie pe piaţa grâului
ALINA VASIESCU
Cei mai mari achizitori de grâu din Asia - Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine,