Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România
România a îndeplinit majoritatea criteriilor agreate cu FMI pentru jumătatea anului, cu excepţia arieratelor, astfel că în toamnă ar urma să fie virată a şasea tranşă de la FMI, de circa 900 mil. euro. Totodată, a treia tranşă de la Comisia Europeană, de 1,2 mld. euro, ar urma să ajungă la buget în a doua parte a lunii septembrie.
"Evaluarea noastră arată că toate criteriile au fost îndeplinite, cu excepţia arieratelor, ţintă care a fost ratată şi până acum. (...) Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micşorat. Ca acţiune ce trebuie îndeplinită înainte ca revizuirea acordului să fie aprobată de board, Guvernul trebuie să plătească 1,9 - 2 mld. lei din arierate", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România la finalul misiunii de evaluare.
O nouă derogare pentru România în privinţa arieratelor va putea fi solicitată doar dacă se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme.
Deşi România va rămâne în acest an în recesiune, urmând să înregistreze o contracţie a economiei de 1,9%, anul viitor se profilează revenirea în teritoriul pozitiv, cu o creştere de 1,5%-2%, potrivit lui Franks.
Ce angajamente şi-a luat guvernul în faţa FMI:Adoptarea unei ordonanţe pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice;Îngheţarea pensiilor, eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă şi a subvenţiilor la încălzire, precum şi revizuirea sistemului de asistenţă;Modificarea legii salarizării până la sfârşitul lunii octombrie; modificările nu vor fi trimise în Parlament înainte de primirea avizului FMI;Eliminarea principiului retroactivităţii din ordonanţa privind comisioanele la credite;Suspendarea efectelor măsurii de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor