Zeci de oameni în halate albe au plecat, tentaţi de salariile de până la şase-şapte ori mai mari decât cele câştigate în ţară. Aproape 30 de asistenţi medicali au ales să plece până în luna august a acestui an în străinătate.
Trendul este îngrijorător, numărul fiind aproape dublu faţă de plecările înregistrate în 2009.
„Până la această dată avem deja 29 de avize, iar anul este abia la jumătate. Anul trecut au fost 16 solicitări de toate“, spune Minodora Chicea, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi a Moaşelor, filiala Bacău. Aceasta spune că societăţile care intermediază „fuga“ asistenţilor sunt foarte ocupate zilele acestea. „Sunt tot felul de cooperative care plasează forţă de muncă, dar primim şi noi oferte. Acum avem una din Franţa. Am o colegă la Oxford, dar alţii sunt plecaţi în Canada, Italia, Belgia, în spitale publice sau private“, adaugă Chicea.
Cu un picior în Italia
Eusebiu Ferenţ, asistent medical pe Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău are experienţă în străinătate. S-a întors în ţară în urmă cu cinci ani, dar acum se gândeşte serios să plece din nou.
„Am fost plecat doi ani în Italia, la Veneţia. Un prieten mi-a făcut rost de o slujbă ca asistent într-un spital privat. Am fost împreună cu soţia, dar în 2005 am revenit în ţară pentru că a trebuit să rezolvăm nişte probleme. Acolo munceşti foarte mult, însă eşti plătit pentru ceea ce faci şi la sfârşitul lunii te declari mulţumit“, povesteşte Eusebiu. El crede că reducerea salariului cu 25% îi va determina pe mulţi să plece. „Acolo n-ai grija zilei de mâine, ca aici. Şi am de gând să plec din nou“, mărturiseşte Eusebiu.
Spitalele resimt deja lipsa medicilor. „În fiecare an ne confruntăm cu plecări. Unii se întorc după un an-doi, alţii îşi fac lichidarea şi rămân acolo pentru o perioadă mai îndelu