Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni", Mihai Togor, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o reprezintă a decis să atace în instanţă o hotărâre dată de Consiliul Local Budureasa în urmă cu câteva săptămâni, care viza trecerea în intravilan a unui teren de 86 de hectare, "pentru construirea unei aşa zise staţiuni".
"Introducerea în intravilan s-a făcut printr-o sumă de ilegalităţi cu iz penal săvârşite de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, dar au existat şi acte false vizate de Oficiul de Cadastru. Avem răspuns de la Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care demonstrează că acolo este zonă de conservare specială, dar nici Prefectura, care a dat aviz de legalitate hotărârii deşi am demonstrat cu acte că e ilegală, nici Consiliul Judeţean, unde am făcut plângere, nu ni l-au luat în considerare", a acuzat Mihai Togor.
Ca atare, CRSE a luat deja legătura cu o firmă de avocaţi din Cluj care reprezintă ecologiştii şi în dosarul Roşia Montană şi va deschide un proces în care va cere atât anularea hotărârii de Consiliu Local, cât şi a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean firmei care doreşte înfiinţarea staţiunii.
"CJ ne-a trimis un răspuns hilar, desconsiderând, pe lângă Ministerul Mediului şi ANPM, şi Ordinul 552/2003, privind zonarea interioară a parcurilor naţionale şi naturale, din care reiese clar acolo este o zonă de conservare specială şi nu pentru dezvoltare durabilă", a mai spus Togor.
Preşedintele CRSE a criticat faptul că, în loc să investească în staţiunile existente, autorităţile se încăpăţânează să construiască altele noi. El a afirmat că ecologiştii se vor opune "oricărui fel de investiţii în zona protejată", cerând anularea celor două acte în instanţă. "Vom merge până la împiedicarea obţinerii unui