Angajaţii la care firmele renunţă din cauza reducerii activităţii trebuie să primească la plecare cel puţin un salariu net, la care se adaugă toate beneficiile restante. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Toţi angajaţii din România, indiferent de dimensiunea firmei în care lucrează, beneficiază de cel puţin un salariu compensatoriu - echivalentul salariului net lunar - în cazul în care li se desface contractul de muncă din motive ce nu ţin de persoana lor.
Adică, în cazul în care se restructurează sau se desfiinţează postul, ca urmare a reducerii activităţii companiei, toţi angajaţii în cauză trebuie să primească această compensaţie minimă, prevăzută de Contractul Colectiv de Muncă la Nivel Naţional şi de Codul Muncii.
Însă mulţi angajaţi se plâng de faptul că patronii le spun că nu au niciun drept în acest sens. Florin, angajat la o firmă mică, povesteşte că, împreună cu alţi colegi, a fost înştiinţat că în termen de 20 de zile va fi disponibilizat, dar că, având în vedere numărul mic de angajaţi, nu au contract colectiv de muncă şi nu beneficiază de drepturile generale ale salariaţilor români.
La fel, la o concediere colectivă din domeniul farma, angajaţilor li s-a transmis iniţial că vor primi trei salarii, după care cei din conducere i-au înştiinţat că nu vor mai primi nimic. Iar forumurile juridice sunt pline de cazuri de angajaţi cărora patronii, afectaţi vizibil de criză, refuză să le plătească acest drept sau cel puţin încearcă să-i păcălească.
Ultima soluţie: instanţa
"Contractul Colectiv de Muncă la Nivel Naţional, aşa cum a fost el negociat pentru perioada 2007-2010, prevede că toţi angajatorii sunt obligaţi să plătească angajaţilor în cauză cel puţin un salariu compensatoriu, aşa cum a fost el negociat cu salariatul, în afară de drepturile restante (n.r. - salariul pe ultima lună şi banii pentru c