Iuliana Todoran, Braşov
Vă oferim reţeta de sos de ceapă fără făină sau smântână.
Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 4 cepe mijlocii, 5 linguri oţet balsamic, o lingură de unt, 2 cubuleţe concentrat de pui sau vită, sare, piper, ulei pentru prăjit, 500 ml apă.
Preparare: Tăiaţi ceapa fideluţă şi o căliţi într-o oală cu capac, la foc mic, cu puţin ulei şi apă fierbinte cât să se acopere ceapa. Puneţi capacul şi lăsaţi până scade bine apa. Luaţi capacul şi lăsaţi la foc iute până ce se face ceapa aurie, turnaţi oţetul şi fierbeţi până se evaporă aproape complet. Micşoraţi focul şi adăugaţi o lingură de unt, cubuleţele sfărâmate de concentrat şi 500 ml apă clocotită. Amestecaţi bine şi lăsaţi la fiert, la foc mic, până se îngroaşă puţin. Dregeţi de sare şi piper. Se serveşte fierbinte sau rece, pe piure, fasole bătută sau humus, alături de cârnaţi sau fripturi.
Andreea Cristu, Bucureşti
Pentru a prepara oţetul necesar unor salate, vă oferim câteva reţete uşoare, pentru care aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 1 litru oţet de mere, 500 g miere de albine, o lingură de sare, piper boabe, foi de dafin, boabe de ienibahar, de chimen, crenguţe de cimbru verde, de busuioc, maghiran, rozmarin, mentă, salvie, ardei iute, arpagic, 2 l apă şi câte o sticluţă de 250 ml pentru fiecare plantă aromată în parte. Într-un vas fierbeţi 2 litri de apă, adăugaţi oţetul, o lingură de sare şi mierea, mai fierbeţi 5 minute. În sticluţele curate puneţi astfel: o lingură de piper boabe, o lingură boabe de ienibahar, 10 foi de dafin, o lingură chimen, 3 crenguţe cimbru, câte trei crenguţe din fiecare plantă, 2 ardei iuţi, lungi, crestaţi de-a lungul, 10 buc. arpagic curăţat. Turnaţi oţet în fiecare sticluţă şi puneţi dop etanş. Acoperiţi-le cu pătură până a doua zi. Păstraţi la rece şi întuneric. Iuliana Todoran, Braşov
Vă oferim reţeta de s