Trei state membre ale Uniunii Europene - Romania, Ungaria si Bulgaria - ofera portite pentru obtinerea de pasapoarte europene, fenomen ce va duce la extinderea indirecta a granitelor uniunii, permitand traiul si accesul la munca in UE a aproximativ 5 milioane de straini care provin din cele mai sarace tari din Europa, relateaza Associated Press.
Nu exista o evaluare globala care sa indice cati oameni care traiesc in afara Uniunii Europene se califica pentru un pasaport european, insa cifrele disponibile sugereaza ca aceste politici ar putea ingreuna UE, in contextul in care extinderea a fost amanata pana cand problemele economice ale fiecarui stat membru vor fi rezolvate, noteaza corespondentii AP George Jahn si Alison Mutler.
Romania si Bulgaria ofera deja pasapoarte membrilor unor grupuri minoritare sau etnice din afara tarii, iar Ungaria planuieste sa faca acelasi lucru din ianuarie.
Principalii beneficiari sunt cetatenii din Moldova, Macedonia, Serbia, Ucraina, Turcia - aproximativ 4,7 milioane de oameni cu un standard de viata mult mai redus decat cel mediu din UE.
Suma a fost obtinuta adunand numarul de moldoveni care vorbesc romaneste, macedoneni slavi, unguri care traiesc in Serbia si Ucraina si turci care au fugit din Bulgaria pentru a scapa de campania de asimilare fortata in timpul epocii comuniste.
In Moldova, care are o populatie de circa 4 milioane, aproximativ 120.000 de cetateni au pasapoarte romanesti, iar guvernul de la Bucuresti spune, potrivit AP, ca alti 800.000 au aplicat, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat legislatia care extinde cetatenia romana moldovenilor vorbitori de limba romana, in urma cu opt luni.
Associated Press precizeaza ca Romania sustine ca nu face altceva decat sa dea inapoi cetatenia oamenilor care au facut parte din tara pana in 1940, cand Moldova d