În toiul verii, când parcă nimic nu-ţi mai e pe plac, cel mai greu lucru e să hotărăşti ce mănânci. Cauţi şi nu ştii ce cauţi! Ai vrea să mănânci ceva bun şi nu ştii ce-ţi doreşti! Oricum, lucruri proaspete şi uşoare, care să-ţi dea energie şi plăcere, dar care să nu te ţintuiască pe scaun, bucate care să-ţi sporească apetitul pentru o băutură de vară, uşor alcoolică şi răcoroasă. Urmarea e simplă: un păstrăv proaspăt este tot ce poate fi mai nimerit!
Apa cristalină de munte în care îţi imaginezi că s-a bucurat de viaţă păstrăvul parcă îţi împrumută din răcorimea ei şi parcă mai cu poftă te apuci să-l găteşti, mai ales că prepararea păstrăvului e una dintre cele mai simple.
CONDIŢII ELEMENTARE
În primul rând, păstrăvul trebuie să fie proaspăt. Chiar dacă îl iei din supermarket, el nu trebuie să fie congelat şi o mare greşeală este să ţinem peştele la congelator mai ales acum, când se găsesc proaspete toate soiurile pământului. Iar dacă mă întrebaţi pe mine, să nu-l gătiţi pane, acesta fiind felul care i se potriveşte cel mai puţin păstrăvului, deşi reţete de păstrăv pane întâlniţi peste tot.
Iar dacă îmi permiteţi să merg mai departe, eu una nu-l asociez niciodată cu "tradiţionalii" cartofi natur, de care m-am săturat ca de mere pădureţe şi care continuă să se iţească în farfuriile cu peşte, în mai toate restaurantele româneşti.
REŢETE DIVERSE
Aşadar, să vedem cum îl preparăm. Ca regulă generală, peştele curăţat se ţine presărat cu sare câteva ore pentru a i se întări carnea. Apoi putem să îl pregătim pe grătar, la cuptor sau în hârtie pergament. Ungem hârtia de pergament cu puţin ulei, apoi aşezăm peştele, pe care îl umplem cu legume sotate: morcovi, porumb, ardei gras, orez deja fiert şi orice mai vrem. Usturoiul nu ar trebui să lipsească şi nici câte o feliuţă de lămâie. De altfel, păstrăvul, mai ales dacă este făcut pe grăta