Rememorare Festivalul de Film Istoric, care începe azi la Râşnov, sărbătoreşte 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, o aniversare neluată în seamă de autorităţi. Ediţia a doua a festivalului se desfăşoară până la 15 august, şi aduce filme, expoziţii, concerte dedicate remarcabilei personalităţi istorice.
„O temă de suflet", aşa descriu organizatorii festivalului, parte a unui proiect de promovare turistică a oraşului Râşnov, secţiunea dedicată Reginei Maria. Istoricul Georgeta Filitti, care va conferenţia în cadrul evenimentului pe această temă, susţine că, în locul lui Vlad Ţepeş, devenit brand de ţară, deşi nu reprezintă istoria României, ar trebui „să facem loc unui brand mult mai benefic şi mult mai european: englezoaica extraordinară care ne-a învăţat să fim români".
Artă pentru Regina Inimilor
Potrivit organizatorilor, numeroasele manifestări din această secţiune urmăresc să pună în lumină dimensiunea istorică şi dimensiunea artistică a unei personalităţi dintre cele mai interesante, a cărei aniversare a trecut neobservată de instituţiile din domeniu.
În afară de filmele care vor fi proiectate într-un „decor" inedit , o bază militară din Al Doilea Război Mondial, şi în noul cinematograf din Râşnov, vor avea un cuvânt de spus şi artele plastice, muzica şi literatura. Oraşul va găzdui două expoziţii consacrate reginei englezoaice care a iubit nespus Balcicul. „Peisaje din inima Reginei" este o expoziţie de pictură şi grafică semnată de Medi Wechsler Dinu.
Artista, care în august împlineşte 102 ani, este singurul pictor român în viaţă care a cunoscut-o pe Regina Maria şi a creat la Balcic în anii '30. Ea va expune acum lucrări realizate în acea perioadă atât la malul Mării Negre, cât şi la Sinaia sau la Rucăr. Vernisajul va avea loc mâine, la ora 19.30, în sala de expoziţii a Primăriei Râşnov. @N_P