Arheologii bulgari susţin că au găsit rămăşiţele Sfântului Ioan Botezătorul în timpul săpăturilor la un sit arheologic de pe insula Sfântul Ioan, din Marea Neagră, unde se află o mănăstire din secolul al V-lea.
Rămăşiţe din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost descoperite, zilele trecute, în timpul săpăturilor arheologice din sudul Bulgariei, în oraşul Sozopol. Arheologii cercetau insula Sfântul Ioan din Marea Neagră, când au descoperit o mică raclă de alabastru, zidită în altarul unei biserici străvechi, care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Urna conţine mici fragmente de oase ale unui braţ, ale tălpii piciorului, ale craniului, precum şi un dinte, iar profesorul Kazimir Popkonstantinov, liderul echipei de arheologi, este convins că oasele îi aparţin lui Ioan Botezătorul. Potrivit unei declaraţii a unui oficial bulgar, se presupune că, în antichitate, o parte din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au ajuns aici din Constantinopol, după ce au fost donate de Patriarhie.
Sunt aşteptate rezultatele testelor
Cu toate acestea, autorităţile bulgare aşteaptă rezultatele testelor, fiind sceptice privind autenticitatea moaştelor. Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă o figură importantă din Noul Testament. El a fost ultimul profet care a anunţat venirea lui Iisus Hristos pe Pământ şi, totodată, acela care l-a botezat pe tânărul Iisus în apa Iordanului. Bulgaria va intra, cel mai probabil, pe lista ţărilor cu turism ecumenic important, dacă relicvele Sfântului Ioan Botezătorul se dovedesc a fi autentice.