Soarele a erupt în ultima perioadă nu o dată, ci de patru ori, semn că activitatea sa se înteţeşte, după aproape zece ani. Potrivit astronomului Leon Golub de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, este prima ejecţie de masă coronară care s-a îndreptat direct către Pământ.
UPDATE Potrivit specialiştilor de la Observatorul Geomagnetic Naţional Surlari in cadrul Institutului Geologic al României maximul activităţii solare va avea loc în perioada 2013-2014, când astfel de erupţii solare pot avea loc şi de 2-3 ori pe zi.
Potrivit reprezentanţilor Observatorului Geomagnetic Surlari, erupţia solară de pe 3 august o eruptie de clasa C2 (medie), care "a împrăştiat în spaţiul extraterestru plasmăsub forma unui vânt solar ce a interacţionat cu magnetosfera terestră în data de 4 august când, la observatorul Sulari, a fost înregistrată o furtună geomagnetică minoră".
Potrivit aceleiaşi surse, "forma severa a furtunii a fost observată doar în intervalul triorar 9-16, când indicele activităţii geomagnetice a atins nivelul 6 din maxim 9". Futuna şi-a pierdut între timp din intensitate.
Pentru informatii suplimentare puteti suna la 021/30.60.480, persoana de contact Anca Isac.
"Activitatea geomagnetică şi efectele ei - distrugerea reţelelor de transport pentru energie electrică, întreruperea sau distorsionarea comunicaţiilor prin radio, distrugerea sateliţilor de comunicaţii etc. – nu a depăşit amplitudinea unor furtuni magnetice mult mai ample, cum au fost cele din 1859, 1989, 2000 şi 2003", se mai arată în comunicatul Observatorului Geomagnetic Surlari din cadrul Institutului Geologic al României .
Observatorul Geomagnetic Naţional Surlari este unul dintre observatoarele planetare care monitorizează câmpul magnetic de aproape şapte decenii şi are printre obiectivele sale prioritare cercetarea influenţei fluxu