Previziunile Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional văd creştere economică în mai toate ţările europene. Conform estimărilor celor două foruri, cele mai bune rezultate în 2010 vor fi înregistrate de "vedeta" anului trecut, Polonia, care a fost singurul stat european care a reuşit să evite recesiunea în 2009. Dacă anul trecut Polonia a consemnat un avans economic de 1,7%, anul acesta va mai adăuga încă 3,1%, potrivit FMI, respectiv 2,7%, conform prognozei de primăvară a Comisiei Europene. În cazul României, FMI a revizuit succesiv previziunile privind creşterea economică. Astfel, dacă în aprilie, forul cu sediul la Washington anticipa un avans de 0,8% şi 5,1% pentru anul 2010, respectiv 2011, în prezent FMI estimează scădere economică de 1,9% anul acesta, urmată de creştere de 1,5% anul viitor.
Estul, şi pe plus şi pe minus
Ungaria va înregistra anul acesta o creştere de 0,6%, deşi iniţial FMI îi atribuise o scădere de 0,2%. După creşterea uşoară din 2010 în viziunea FMI şi o stagnare economică potrivit prognozei de primăvară a Comisiei Europene, economia ungară va creşte cu două până la 2,5 procente în 2011. Noul executiv de la Budapesta a rupt relaţiile cu FMI din cauză că nu vrea un nou set de măsuri de austeritate care să prelungească agonia economiei, ci vrea să o relanseze prin propriile metode. Ca să aducă bani la buget, premierul Viktor Orban a venit cu o taxă suplimentară în sistemul bancar. Pe de altă parte, Bulgaria va avea parte anul acesta de o creştere economică apropiată de zero, însă anul viitor va reveni în forţă, urmând ca PIB-ul său să urce cu 2%, potrivit FMI, respectiv cu 2,7%, în viziunea Comisiei Europene.
Mai slabi ca americanii
Potrivit FMI, economia europeană va avea anul acesta şi cel viitor un ritm de creştere mult mai anemic comparativ cu cel din Statele Unite, Canada sau Japonia. Dacă în 20