Patru din zece români îşi doresc ca în următorii zece ani să găsească un echilibru între carieră şi familie. Obligaţiile pe care le au îi fac să tânjească după puţin timp pentru ei înşişi. Fiecare simte nevoia unor clipe pentru sine. Momentele de relaxare pe care ni le oferim sunt cheia relaţiilor armonioase cu cei din jur.
„Nu mai suport. Lucrez de dimineaţa până seara, de luni până vineri, adesea şi în weekend. Mi-am luat, pe lângă serviciu, câteva colaborări, dar chiar şi aşa, când trag linie, la final de lună, nici măcar nu-mi permit să merg la coafor sau la cosmetică", povesteşte Alina, o tânără de 29 de ani.
S-a căsătorit acum cinci ani, dar de mai bine de un an, de când soţul ei a rămas fără slujbă, pe umerii ei au rămas toate cheltuielile familiei.
„Dăm 300 de euro pe chirie, plătim întreţinere şi toate celelalte facturi lunare şi mai rămânem cu circa 600 de lei. Din ăştia trebuie să acopăr tot: îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru amândoi, produsele de igienă personală şi de curăţenie şi ce mai intervine. Avem noroc că primim pachete cu mâncare de acasă, de la părinţi, că altfel am face şi foamea", mai spune Alina.
Timp doar pentru ceilalţi
În puţinele ore pe care le petrece acasă, femeia se împarte între curăţenie, bucătărie şi dorinţele soţului ei de a ieşi într-un parc sau la o terasă, de a-şi vizita prietenii, părinţii şi rudele. „De multe ori, mă ia de nouă de cum pun piciorul în casă: «Hai să mergem colo», «Hai să facem asta». Şi cum nu vreau să se simtă jenat pentru că nu şi-a găsit un job care să-i placă până acum, de cele mai multe ori accept să-i fac hatârul. Numai că am obosit să fiu alături de toţi cei din jur şi să uit de ceea ce aş vrea eu să fac cu timpul meu liber", povesteşte Alina.
Tânăra spune că nu a mai văzut o piesă de teatru de mai bine de jumătate de an, iar la film mai merge