De anul trecut din august, 34 de chinezi s-au mutat în localitatea Ulmeni. Gheorghe Covaciu, patronul firmei „Working Blue" din Ulmeni, a adus anul trecut, în august, forţă de muncă din China, mai ieftină. Chinezii s-au acomodat la Ulmeni, iar astăzi, cei 34 de chinezi şi-au prelungit termenul de şedere în Romania cu încă un an.
Istoria „Working Blue" începe în anul 1999, când patronul societăţii, Gheorghe Covaciu, a pus pazele unei afaceri de succes împreună cu mai mulţi italieni. „Aproape toate mărcile importante de blugi din lume au trecut prin mâinile noastre: Riffle, Calvin Klein, Diesel, Gas, Guess, Replay & Son etc", explică Gheorghe Covaciu. Încă de la început, în premieră pentru Maramureş, Covaciu a ales să lucreze în regim Lohn. „Asta înseamnă că firma noastră oferă doar manufactura. Materialul, mărcile comercializate de clienţii noştri şi cantitatea au venit, încă de la început, de la partenerii externi", spune patronul de la „Working Blue".
Chinezii din Ulmeni, atracţie pentru maramureşeni
În urmă cu câţiva ani, firma Riffle s-a retras din România şi şi-a îndreptat atenţia spre China, unde mâna de lucru era mult mai ieftină. „Atunci mi-a venit ideea de a importa forţă de muncă din China. Nu voiam să pierd un client valoros, cum este Riffle", arată Gheorghe Covaciu. Odată demersurile pentru aducerea chinezilor în Maramureş începute, patronul societăţii a contactat un chinez care a lucrat foarte mult timp în Italia, tot în domeniul confecţiilor. „În august anul trecut, au sosit la Ulmeni primii 30 de chinezi. Am căutat să le creez cele mai bune condiţii. Aceştia au camerele lor în incinta fabricii, modern amenajate, cu baie şi toate cele necesare unui trai decent", explică patronul. Pentru ca aceştia să se simtă cât mai confortabil, Covaciu a adus inclusiv o bucătăreasă din China, care le prepară zilnic un meniu specific, ca aca