Mulţi economişti sunt de părere că redresarea economică este slabă, iar economia se comportă mai mult ca un pacient dificil care nu răspunde la tratamentul convenţional. Guvernul american a făcut transfuzii de trilioane de dolari în economie, a resuscitat sectorul bancar, a subvenţionat milioane de locuinţe şi a ajutat alte sectoare, precum cel auto. Totuşi, rata şomajului este în continuare ridicată, consumatorii sunt în depresie, valoarea acţiunilor a scăzut, iar analiştii prognozează o nouă recesiune.
Acest scenariu este posibil din următoarele motive:
1. Boom-ul din pieţele financiare a fost unul artificial
După prăbuşirea pieţelor de capital în 2008 şi la începutul lui 2009, acţiunile au început să crească uimitor, iar după 13 luni de atunci, avansul a fost de 83%. Această creştere ar trebui să se traducă într-o economie sănătoasă.
Dar, se pare că altul a fost motivul acestui rally. În martie 2009, Rezerva Federală (Fed) a început programul de cumpărare a activelor ipotecare pentru a stabiliza piaţa imobiliară, injectând aproximativ 1,2 trilioane de dolari în pieţele de capital. Investitorii care au vândut către Fed activele au avut dintr-o dată bani pentru alte investiţii. O parte dintre aceste fonduri primite de la Rezerva Federală s-au îndreptat către pieţele financiare. Fed a încetat să cumpere aceste active, în luna aprilie a acestui an, aceeaşi lună în care rally-ul pieţelor de capital s-a încheiat. Prin urmare, întâmplător sau nu, avansul din pieţele de capital s-a sincronizat perfect cu programul Băncii Centrale a Statelor Unite. Dacă programul Fed a fost cel care a susţinut creşterea burselor, aceasta înseamnă că economia nu şi-a revenit.
2. Piaţa imobiliară încă nu şi-a revenit
După ce a scăzut trei ani la rând, se părea că preţul locuinţelor a atins bottom-ul toamna anului trecut. Dar această "redresare" nu