În toiul verii, mai abitir decât în anii de campanie electorală, institutele de cercetare a opiniei publice s-au gândit să afle ce mai gândesc cetăţenii care nu au plecat în vacanţă. O primă surpriză o constituie noutăţile de pe piaţa sondajelor. Institutul de Politici Publice, organizaţie neguvernamentală care a jucat un rol important în finalul ultimei campanii prezidenţiale, pare să fi făcut un pui - IPP Data Research. Pe de altă parte, INSOMAR, agenţie dispărută din peisaj (inclusiv din cel virtual, cu site cu tot) după finalul aceloraşi alegeri, pare să fi renăscut.
Starea de spirit a electoratului apare în ambele sondaje ca dezastruoasă. Conform IPP, 81% din electorat consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, procentaj nemaiînregistrat în ultimii 20 de ani (momentul considerat cel mai critic, cel dinaintea alegerilor 2000, consemna o proporţie de 66% în dreptul răspunsului respectiv); conform INSOMAR, 70% din respondenţi se aşteaptă ca peste şase luni să o ducă mai rău decât acum.
Reprezentanţii puterii au ajuns la un nivel minim al încrederii din partea electoratului: doar 7% mai au încredere în preşedintele reales în urmă cu doar jumătate de an şi 6% în premier. Deşi mai bine situaţi, nici liderii opoziţiei nu reuşesc să convingă că ar putea juca un rol providenţial: atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta se bucură de încrederea a doar 21% din cetăţeni (conform INSOMAR).
Preşedintele PDL nu se declară îngrijorat, spune că obiectivul partidului său nu e să arate frumos în sondaje acum, ci peste doi ani (ceea ce, în principiu, e corect). Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, el ar trebui ca în aceşti doi ani să reuşească redresarea climatului economic şi social. Problema e că, în actualele condiţii, reuşita unor acţiuni decisive depinde de susţinerea populară (care, din datele prezentate, este evident că îi lipseşte) şi a pro