Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat miercuri în medie cu 1,14%, într-o piaţă în scădere cu 0,38% şi în care investitorii nu au reacţionat la declaraţiile reprezentanţilor FMI şi ai CE, ci au luat deciziile de tranzacţionare în funcţie de evoluţia burselor externe, spun brokerii.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în scădere uşoară, piaţa urmând linia descendentă a burselor internaţionale. Deşi cotaţiile au coborât, investitorii au revenit pe poziţii de aşteptare şi au introdus ordine de tranzacţionare pentru volume reduse de acţiuni. Totodată, variaţiile mici au împiedicat şi intrarea vizibilă a speculatorilor la tranzacţionare.
În ultima oră şi jumătate a şedinţei au fost transferate titluri de 5,7 milioane lei, suma reprezentând 43% din rulajul total al zilei, de 13,2 milioane lei (3,1 milioane euro). Totuşi, rulajul pieţei este de peste două ori mai redus comparativ cu lichiditatea şedinţei precedente, de 28,3 milioane lei (6,7 milioane euro).
Lipsa unei reacţii a investitorilor la declaraţiile oficialilor FMI şi CE a fost pusă de brokeri pe seama faptului că jucătorii estimau deja anunţuri precum cele de miercuri, iar acestea erau incluse în preţuri.
"Lumea se aştepta la astfel de declaraţii ale oficialilor FMI şi CE, deci piaţa nu avea cum să fie influenţată decât dacă anunţurile erau contrare cu estimările investitorilor", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.
Pe de altă parte, Adrian Barbu, trader la divizia de brokeraj a BRD - Groupe Société Générale (BRD), consideră că declaraţiile oficialilor FMI şi CE nu au o influenţă mare pentru investitorii români atât timp cât tranşele din acordul stand-by vor fi virate.
"Interesul pentru tranzacţionare este scăzut deoarece investitorii sunt în vacanţă. Nu cred că mai contează atât de mult declaraţiile FMI atât timp cât ei ne dau banii, indiferent d