FMI ne-a dat nota de trecere la partialul din vara. Adica a constatat ca Guvernul a adoptat masurile de austeritate convenite. Urmeaza acum ca ele sa fie si aplicate. Aplicarea va fi evaluata in toamna si de ea va depinde acordarea urmatoarei transe a imprumutului.
In mod normal, am zice ca de-acum Guvernul, dependent de imprumuturi, nu mai are alta sansa decat sa mearga pe aceasta cale, la care alternativa este pierderea banilor si intrarea in faliment. Si totusi, nici nu s-a suit Jeffrey Franks in avion, ca dinspre Guvern se auzea gangurit vesel de cresteri salariale cu 10% de anul viitor. Si gangurea nu vreun ametit de secretar de stat sau vreo sursa anonima, ci insusi premierul.
De-abia miercuri seara, in editia speciala de la TVR, presedintele Traian Basescu a aruncat o galeta de apa rece peste euforia guvernamantala. Masurile de austeritate ar trebui sa continue si la anul, ba chiar si in 2012, sunt emise acte normative pentru 74 de mii de disponibilizari in sectorul de stat si inca numarul nu este acoperitor, anul viitor Romania ar trebui sa imprumute peste 3 miliarde de euro numai pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii, suntem o tara de mana a doua cat timp trebuie sa luam imprumuturi nu pentru investitii, ci pentru pensii si salarii, adica pentru a manca.
Suntem asadar departe de liman, chiar daca FMI vestea cresterea economica de anul viitor, asa cum a facut, de altfel, la fiecare vizita, fiind apoi nevoie de o reajustare a previziunilor din cauza inconsecventelor guvernamentale. Observam, de altfel, ca Executivul este restant si a cerut o noua amanare pentru plata arieratelor.
Asta inseamna ca firmele nu isi vor primi in continuare banii datorati de stat, in vreme ce statul incaseaza de la ele penalitati pentru orice intarziere. Multe firme sunt blocate din cauza acestor arierate, iar blocajul le-ar p