Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank: Estimăm că redresarea economică nu va începe mai devreme de 2011 Profitul operaţional a urcat cu 18%, însă nu a fost suficient pentru a ţine pasul cu majorarea ponderii creditelor neperformante la aproape 11% din portofoliu.
UniCredit Ţiriac, una din primele zece bănci de pe piaţă, a înregistrat un profit net de 148 de milioane de lei (36 mil. euro) în primele şase luni, în scădere cu peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii costurilor cu provizioanele pentru credite neperformante.
În euro, scăderea este de aproape 7 milioane de euro (16%).
Rezultatul este conform standardelor internaţionale de raportare (IFRS).
Potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS), profitul net în primele şase luni a fost de 31 de milioane de lei (7,5 mil. euro) - de aproape cinci ori mai mic decât profitul după IFRS - din cauza regulilor mai stricte de constituire a provizioanelor. UniCredit este printre puţinele bănci care îşi publică profitul în ambele variante.
Comparativ cu perioada ianuarie-martie, în trimestrul al doilea banca a obţinut însă un profit net mai mare cu 31%, până la 84 de milioane de lei. Faţă de trimestrul II din 2009, când UniCredit a înregistrat un profit net de numai 50 de milioane de lei, creşterea a fost de 68%.
"Primele şase luni ale acestui an au reconfirmat tendinţa înregistrată în primul trimestru, în condiţiile în care cererea pe piaţă a rămas redusă, iar costul riscului a continuat să crească. În urma aplicării măsurilor de consolidare bugetară, estimăm că redresarea economică nu va începe mai devreme de 2011", a comentat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank. El notează că situaţia financiară a băncii a rămas solidă.
Banca a avut în primul semestru venituri operaţionale de 657 de milioane de lei (158 mil. euro), consemnând