În următorii zece ani, 4 din 10 români îşi doresc să ajungă la un raport mai echilibrat între viaţa profesională şi cea privată. De asemenea, aproape 30% dintre români spun că şi-ar dori să înceapă o activitate pe cont propriu, potrivit studiului Managing Tomorrow’s People efectuat anul acesta de PricewaterhouseCoopers (PwC). Sursa: Adrian Paclisan
1 /.
Prin ce se explică dorinţa românilor de a deveni proprii patroni?
"Nu vreau să fiu răutăcios, dar se explică prin ignoranţă. De 20 de ani tot aud că românii vor să înceapă o afacere. Când îi întreb în ce domeniu doresc să înceapă afacerea, îmi răspund co “în orice merge pe piaţă”. Este normal ca un medic să îşi deschidă un cabinet medical sau un inginer să înceapă o afacere în domeniul său. Însă, criza a fost accentuată de faptul că mulţi actori, jurnalişti sau studenţi s-au apucat de afaceri imobiliare. Or, afacerile nu sunt ca mersul pe bicicletă", a explicat pentru evz.ro profesorul universitar doctor Florin Tudose, medic psihiatru, şeful secţie Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti.
În plus, cei care spun că vor să înceapă o afacere, dar ştiu ce anume vor să facă, în ce domeniu vor să activeze, cum vor obţine finanţarea sau ce înseamnă să faci un plan de afaceri de fapt "nu au spirit de întreprinzător", consideră Florin Tudose.
De asemenea, aproape o treime dintre respondenţii din România au declarat că în următorii 10 ani şi-ar dori să ocupe un post care să presupună mai multe responsabilităţi şi un salariu pe măsură. Spre comparaţie, 57% dintre elveţieni şi americani au aceleaşi aspiraţii.
Pensia, un aspect ignorat de salariaţi
Cei mai mulţi respondenţi vor ca, pe lângă salarii, angajatorii să le ofere scheme de lucru flexibile, bonusuri sau să le plătească cursuri de pregătire sau academice. De asemenea, angajaţii vor ca patron