Dată fiind uşurinţa cu care România, Bulgaria şi Ungaria acordă cetăţenie, graniţele blocului european s-ar putea extinde indirect, iar un posibil aflux de cinci milioane de persoane, majoritatea din ţările sărace, ar fi o provocare pentru Uniunea Europeană, care se confruntă cu o restrângere a pieţei muncii şi cu un val de sentimente antiimigranţi.
Nu există un bilanţ complet al persoanelor care trăiesc în afara UE, dar au dreptul la paşapoarte europene, iar cifrele disponibile sugerează că politicile privind acordarea cetăţeniei ar putea pune UE într-o situaţie dificilă, scrie AP, citată de Canadian Press.
România şi Bulgaria oferă deja paşapoarte persoanelor cu legături etnice sau membre ale minorităţilor din afara graniţelor lor. Ungaria intenţionează să facă acelaşi lucru din ianuarie.
Citiţi şi:
Experţii vor politici clare de integrare a imigranţilor în România
Britanicii pun frână imigraţiei
Aproximativ 4,7 milioane de persoane cu standarde de viaţă mult mai scăzute decât media europeană sunt principalii beneficiari - cetăţenii Republicii Moldova, Macedoniei, Serbiei, Ucrainei şi Turciei. Cifra a rezultat prin adunarea numărului de moldoveni şi macedoneni care vorbesc română, maghiari din Serbia şi Ucraina şi turci care au fugit din Bulgaria pentru a scăpa de campania de asimilare forţată din timpul epocii comuniste. Toţi pot primi cetăţenie europeană.
Cetâţenia, un câştig la loterie pentru săraci
Persoanele din zone sărace sunt atrase de Europa - iar obţinerea cetăţeniei este echivalentă cu câştigarea la loterie.
Politicienii europeni înţeleg nevoia de a suplimenta forţa de muncă, în condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte rapid. Majoritatea ţărilor europene au aprobat un nou program de acordare de viză de lucru, pentru a atrage muncitorii calificaţi, care să umple golurile din piaţă şi să plătească pent