Aproape trei sferturi din românii care absolvesc cursurile programului Chartered Financial Analyst (CFA), una din cele mai prestigioase calificări internaţionale în domeniul investiţiilor, îşi schimbă jobul după finalizarea programului, iar majoritatea optează pentru o poziţie în top managementul companiilor locale sau străine.
Peste 120 de români sunt în prezent absolvenţi de CFA, iar o mare parte din aceştia au funcţii de CEO sau CFO în bănci precum Raiffeisen, ING, UniCredit sau în companii de investiţii, fonduri de pensii sau asigurări.
"Absolvenţii CFA în România pot deţine şi funcţii de CEO şi CFO în companii care activeză în piaţa financiară (investiţii, bănci, pensii). În mare parte, sunt conducători sau coordonatori de departamente în bănci, societăţi de pensii sau firme de investiţii", susţine Mugur Popescu, absolvent de CFA şi membru în consiliul director al asociaţiei CFA România.
Primul român care a candidat şi participat la un examen pentru obţinerea titlului CFA a fost Dragoş Cabat, în prezent managing partner la firma de training şi consultanţă în management în domeniul financiar-bancar Financial View.
"Prima dată când am aflat despre calificarea de CFA a fost în timp ce urmam cursurile unui MBA, când un profesor canadian ne-a spus că, dacă vom avea vreodată ocazia, să ne înscriem la acest program", a spus Cabat, care a absolvit şi cursurile programului de MBA Româno-Canadian înainte de CFA.
Viorela Păun, 30 de ani, risk officer în cadrul Eureko în România, jucător în top cinci pe piaţa fondurilor de pensii din pilonul II, s-a înscris la cursurile CFA încă din 2007, o parte din taxele pentru program fiind suportate de către angajator. De ce a ales această calificare?
"Programul CFA se mulează cel mai bine cerinţelor unei slujbe în domeniul investiţiilor, în special atunci când vorbim de administrarea activelor, indif