Cât de mult pot fi protejate datele tale personale? La această întrebare, poliţia dă un răspuns dezarmant: nu foarte mult. De la un simplu xerox sau casele de schimb valutar şi până la instituţiile juridice, există destul de multe riscuri ca datele tale personale să ajungă pe mâna cui nu trebuie, care le poate folosi în acţiuni ilegale.
Cum să furi un milion. Cu buletinul!
"Hoţul cu cinci feţe", românul care le dă bătăi de cap poliţiştilor spanioli
De la datele electronice, cardul bancar şi până la documentele de identificare, furtul de identitate reprezintă în continuare o problemă pentru mulţi dintre noi. Dincolo de prejudiciile materiale care pot apărea ca urmare a furtului de identitate, un astfel de incident creează mari prejudicii de imagine.
Citeşte şi:
Braşoveanul cu 44 de identităţi, îşi lua credite cu facturi furate din poştă
Pensionarul „James Bond", sudorul cu 12 buletine false: „Românii au luat credite cu acte false din bănci, dar poliţia nu îi prinde"
Germania a dat Facebook în judecată pentru datele personale
Furtul de identitate este prevăzut în legislaţia românească, respectiv în Codul Penal, art. 293, sub denumirea de „fals privind identitatea” şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, idiferent dacă este folosit pentru a se obţine foloase sau pentru legitimare sau identificare.
Reprezentanţii Poliţiei Române au declarat, pentru adevarul.ro, că în primele şapte luni ale anului în curs au fost sesizate 721 de infracţiuni de fals privind identitatea, iar 236 de persoane au fost cercetate.
“S-a înregistrat însă o scădere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut”, precizează responsabilii în comunicare ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Contracte de telefon cu date false
S.V. (27 ani, Bucureşti), de profesie infom