În primul semestru al acestui an au fost descoperite 33 de cazuri grave noi, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Specialiştii spun că principalul motiv este expunerea prelungită la soare, fără nicio protecţie în faţa razelor fierbinţi.
Statistic, cele 33 de cazuri de cancer de piele par a fi puţine în comparaţie cu sutele de cancere pulmonare sau gastrice de care suferă sucevenii. Dar, atrag atenţia specialiştii, îngrijorător este faptul că acest tip de boală este descoperit abia în faze finale, când greu se mai poate aplica un tratament pentru salvarea bolnavului.
„În primele şase luni ale acestui an sunt 33 de cazuri cu tumori la nivelul pielii, din care doar cinci sunt în stadii curabile, adică se tratează cât de cât“, a spus Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Solarele, de ocolit
Şefii DSP au mai precizat că în cursul anului 2008 au fost depistate 22 de cancere de piele, în 2009 acestea s-au redus la 16, ca apoi să explodeze în primul semestru al acestui an la 33 şi e posibil ca acestea să crească.
Explicaţia cea mai des întâlnită face referire la acţiunea soarelui asupra pielii neprotejate. „Expunerea îndelungată la soare e periculoasă deoarece ultravioletele sunt asociate cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri, îmbătrânire accelerată, cataractă şi alte boli ale ochilor“, a completat Adrian Popescu. Din acest motiv, medicii recomandă folosirea de creme protectoare şi a accesoriilor care limitează efectul razelor de soare asupra pielii.
De asemenea ei au insistat şi pe ocolirea aparatelor de bronzat. „ Razele solare sunt nocive pentru piele, de altfel ca şi ultravioletele din saloanele de cosmetică.
Sucevenii ignoră pericolul
Persoanele care prezintă din naştere aluniţe trebuie să aibă grijă şi să se expună la soa