Pictorul este convins că educaţia artistică a micuţilor, care se poate face în timpul liber, îi ajută să-şi formeze o personalitate echilibrată şi pozitivă.
De curând, cu prilejul taberei de creaţie “Vacanţa micilor arişti”, de la Palatul Şuţu, pictorul Paul Constantin a avut prilejul de a iniţia un grup de şcolari în tainele picturii. Această experienţă i s-a părut “minunată” pentru că i-a reamintit de propria sa copilărie, când, la vârsta de patru ani, “s-a simţit pentru prima dată ca un pictor”.
“Aveam o carte pe a cărei copertă era desenat un copac”, povesteşte artistul. “Şi, deşi în grădina noastră, de la Isaccea, aveam o mulţime de copaci, cel desenat era «altfel». Datorită lui am început să desenez şi nu m-am mai lăsat toată viaţa. Până la urmă m-am făcut pictor!”, declară artistul.
“Înclinaţia spre frumos trebuie încurajată”
Paul Constantin a moştenit pasiunea pentru creaţia plastică şi talentul de la mama sa, care până la 18 ani, când s-a căsătorit, obişnuia să picteze. “Mama putea ajunge o pictoriţă adevărată, dar, trăind la ţară, după ce s-a căsătorit, a devenit mamă eroină. Eu sunt al şaptelea născut, din 11 fraţi şi singurul ei copil prin care şi-a împlinit propriul vis de artist”, remarcă pictorul.
Din proprie experienţă, Paul Constantin ştie cât de importanat este pentru un copil să fie încurajat în a face ceea ce-i place: “Mama m-a îndemnat mereu să desenez, în timp ce tata, ca cei mai mulţi oameni preocupaţi de grijile vieţii, privea cu ironie la ceea ce făceam şi mă întreba dacă se poate trăi din aşa ceva. Încurajat tacit de mama, i-am dovedit că se poate!”
Din strungar, artist al pensulei
Artistul ale cărei creaţii pot fi admirate, până pe 1 august, la Galeria Artelor de la Cercul Militar, a fost, mai întâi strungar, la Fabrica de cherestea din Isaccea. “Mi-a plăcut meseria aceasta, gr