După nouă ani de la privatizarea rafinăriei Petromidia, statul român este la un pas de a intra din nou în acţionariatul Rompetrol, însă KazMunaiGaz nu vrea să piardă pachetul majoritar. Din datoria totală de 571 de milioane de euro pe care o au către statul român, kazahii vor achita doar 100 de milioane de euro.
Rompetrol:„Vom plăti o parte din datorie, vom avea statul partener şi vom continua munca”
Kazahii nu plănuiesc să vândă Rompetrol, spune un oficial guvernamental
Cum am ratat investiţii de opt miliarde de euro
Când a fost conturat proiectul bugetului de stat pentru acest an, guvernanţii s-au bazat pe un aport de 2,4 miliarde de lei (571 de milioane de euro) la data de 30 septembrie. Banii ar fi urmat să provină de la KazMunaiGaz, pentru răscumpărarea obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile Rompetrol Rafinare în 2003.
Însă lucrurile nu vor sta chiar aşa, întrucât kazahii, care au cumpărat Rompetrol cu tot cu datorii, nu vor plăti decât o parte din sumă. În acest caz, restul datoriei va fi convertită în acţiuni ale statului.
„Există trei opţiuni: să plătim tot, doar o parte sau să nu mai plătim nimic. Cel mai probabil, vom alege a doua opţiune. Vom plăti o parte din această sumă, vom avea statul partener şi vom continua munca", a declarat Saduokhas Meralyiev, CEO Rompetrol.
Întrebat de ce plata datoriei nu este o prioritate, în condiţiile în care compania dă semne că ar avea lichidităţi (investiţii de 400 de milioane de dolari la Petromidia şi altele), Meralyiev a amintit de pierderile Petromidiei şi de cele 1,8 miliarde de dolari aduse de kazahi la Rompetrol de când au preluat compania.
Ultimul an pe pierderi?
El a precizat că, în prezent, Rompetrol se axează pe obţinerea de profit „pentru ca toţi acţionarii să aibă beneficii". „În următorii zece ani sperăm să recuperă