Banca centrala a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25%, in ciuda faptului ca rata inflatiei va ajunge la 7,8% la finalul acestui an. Decizia BNR a fost in ton cu asteptarile analistilor, dar si ale cititorilor Wall-Street.
Banca centrala a decis in sedinta de ieri mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%, analistii anticipand corect decizia BNR.
Ratele rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le pastreze la banca centrala au fost mentinute la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru cele in valuta. Economistii mizau pe pastrarea ratei rezervelor la pasivele in lei, insa unii dintre ei considerau ca banca centrala ar putea reduce rata rezervelor la valuta la 20% pentru a injecta mai multa lichiditate in piata.
ING considera ca banca centrala va decide o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 25% la 20% in conditiile in care banci au imprumutat Ministerul de Finante cu 1,2 miliarde de euro. O reduce a rezervelor la valuta ar fi inseamnat inca o sansa pentru Finante de a emite titluri de stat denominate in euro in august sau septembrie.
De asemenea, in contextul diminuarii incertitudinilor legate de criza financiara regionala si al relativei normalizari a situatiei pe pietele monetara si valutara, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Oficialii BNR sustin ca prin deciziile adoptate se urmareste asigurarea unor conditii monetare reale in sens larg corespunzatoare ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si mentinerii ratei anuale a inflatiei, recalculate prin eliminarea efectului de runda intai al majorarii TVA, pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintelor de inflatie pe termen mediu.
"Desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38% in luna