La Agrij s-au întâlnit, în ultimele trei săptămâni, peste 20 de tineri din Bârlad, Cehu Silvaniei şi din Agrij, pentru a învăţa arta pictării icoanelor pe sticlă şi a sculptării măştilor de lemn.
Atelierele şcolii „Datină şi meşteşug”, organizate de Asociaţia Culturală Adsum, Primăria Agrij şi Consiliul Judeţean Sălaj sunt conduse de meşterul popular Dan Horgan. De peste 20 de ani este pasionat de lemn. De aici i-a venit şi porecla „Strâmbă Lemne”, care acum face parte integrantă din numele său de artist. „Porecla mea datează de peste un an, când am devenit directorul acestui program. Iar pasiunea pentru lemn datează însă de peste 20 de ani”, povesteşte meşterul.
Găselniţa îi aparţine lui Gabriel Puşcă, preşedintele asociaţiei. „În viziunea lui, la fel ca prietenul lui Harap Alb, şi eu strâmb trunchiul drept al copacilor. Aşa că i s-a părut cel mai potrivit nume”, explică Dan Horgan.
Troiţa recunoştinţei
Dan Horgan Strâmbă Lemne nu se simte deloc stânjenit de poreclă, admiţând că lumea devine mai interesată de el când aud porecla în coada numelui. Greu de tradus, însă, aspect care i-aminteşte întotdeauna de un episod amuzant. Cu prilejul unei demonstraţii live de încondeiat ouă, translatorul a rămas dezorientat când meşterul s-a prezentat. „Participanţii nu erau nici ei prea buni vorbitori de limbă engleză, aşa că fiecare a încercat să explice cât mai bine strâmbând din ochi, din gură. Foarte expresiv, la fel ca măştile pe care le fac eu”, rememorează cel poreclit „Strâmbă Lemne“.
În semn de mulţumire pentru că a găzduit şcoala de vară, comunitatea din Agrij va fi răsplătită de artist şi ucenicii săi cu o troiță de trei metri din lemn de gorun. Sfinţirea va avea loc azi, de la ora 17.00.