Săptămâna trecută, într-o serie de mesaje către ţară, preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile că sunt responsabile de creşterea economică bolnavă din 2007- 2008, când acordau populaţiei credite cu buletinul fără număr, iar acum bancherii se derobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adus România.
Un discurs extrem de populist căruia îi poţi face faţă destul de greu în argumente, mai ales în aceste vremuri de criză când trebuie găsiţi vinovaţi. În 15 septembrie 2009, cu aproape 2 luni înainte de alegerile prezidenţiale, când a câştigat la milimetru alegerile, preşedintele Băsescu a ţinut în Parlament un discurs de câteva ore de încheiere a mandatului în care mândru a făcut o trecere în revistă a realizărilor sale politice şi economice din timpul domniei sale.
Ţin minte că Traian Băsescu era foarte mândru de discurs, de realizări, şi mai ales că era consemnat în Monitorul Oficial, ca să ştie istoria ce s-a întâmplat în România în timpul mandatului său. "Patru din cei cinci ani ai mandatului meu au fost caracterizaţi de o creştere economică fără precedent în istoria contemporană a României. Cu privire la evoluţia veniturilor populaţiei şi a creşterii nivelului de trai, Comisia Naţională de Prognoză relevă următoarele date. În perioada 2004 - iulie 2009 s-a realizat o consistentă creştere a salariilor şi a pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 la 1.901 lei, pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut de la 232 la 714 lei, iar pensia medie de asigurări sociale în agricultură a crescut de la 74 la 301 lei. În acelaşi timp, stocul investiţiilor străine directe a crescut în intervalul 2004 - iulie 2009 de la 15 miliarde de euro la 55,6 miliarde de euro. În cazul sărăciei absolute, cea care de fapt reflectă dimensiunea fenomenului propriu-zis, în perioada 2004-2008 numărul persoanelor sărace în se