Dominic Bruynseels preşedintele executiv al BCR: Când oamenii se vor întoarce din vacanţă situaţia se va deteriora şi mai mult şi anticipez că vor exista dificultăţi în septembrie, octombrie, noiembrie. Rezultatele vor fi mai proaste decât în trecut.
Sistemul bancar ar putea încheia acest an pe pierdere, potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS), deoarece portofoliile de credite se vor deteriora şi în a doua jumătate a lui 2010, iar băncile vor fi forţate să constituie provizioane noi pentru acoperirea riscurilor, afirmă Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.
"Este foarte probabil ca sistemul bancar să încheie anul acesta pe pierdere, potrivit standardelor locale de contabilitate. Situaţia economică este dificilă şi nu cred că portofoliul de credite se va îmbunătăţi foarte curând, având în vedere impactul măsurilor de ajustare fiscală asupra bonităţii clienţilor", a declarat şeful celei mai mari bănci de pe piaţă.
BCR avea la sfârşitul trimestrului doi un nivel al creditelor neperformante de 15,4% din portofoliul de retail şi IMM-uri, în creştere cu 1,5 puncte procentuale faţă de primele trei luni. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă locală, a obţinut în primul semestru un profit net de 245,5 mil. lei (aproape 59 mil. euro), în scădere cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, raportarea fiind însă după standardele internaţionale (IFRS). BNR ţine însă evidenţele după standardele locale de contabilitate (RAS), diferenţele fiind notabile. Reprezentanţii BCR nu au dorit să dea publicităţii şi rezultatul în RAS pe primul semestru, însă UniCredit a făcut-o: profitul în RAS este mai mic de aproape cinci ori decât cel în IFRS.
La sfârşitul lunii iunie, sistemul bancar a cumulat pierdere pentru a doua lună la rând, de peste 50 mil. euro, în condiţiile în care câştigurile unora dintre băncile cele mai