Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere estimările privind ţinta de inflaţie pe 2010, de la 3,7% la 7,8%. Astfel, preţurile ar putea creşte cu până la 10% anul acesta. Sursa: Razvan Valcaneantu
Dacă ţinta de inflaţie pentru 2010 a BNR este de 7,7%, şeful băncii centrale spune că inflaţia ar putea trece de 8%, care a adăugat că scumpirea mărfurilor cu mai mult de 4% ca urmare a majorării TVA este nejustificată. Astfel, această măsură a condus, într-o primă fază, la o creştere a preţurilor cu 3%. Ulterior, în etapa a doua, preţurile ar mai putea creşte cu 1%.
"Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariul de bază, pentru că există un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a declarat Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Credit cu buletinul
Situaţia în care se află România se datorează creşterii economice nesustenabile din perioada 2004-2008, bazată pe consum. Astfel, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, creşterea inflaţiei va acoperi "costurile".
"Între 2004 şi 2008, am trăit pe credit, acum îl plătim. S-a ales formula plăţii prin reducerea salariilor la privat, în 2009, şi în sistemul bugetar, în 2010, cu întârziere. Vor scădea şi pensiile, indiferent de ceea ce spune Curtea Constituţională. Ce nu se poate plăti prin aceste metode se va acoperi prin creşterea inflaţiei. BNR a făcut tot ce a putut ca să ieşim din această situaţie, dar acum nu mai poate să îşi apere parohia pe seama economiei", ne-a declarat Ilie Şerbănescu, care a dăugat că inflaţia va ajunge la 10% anul acesta, ceea ce va