KDF Energy este o companie de care puţini auziseră până anul acesta, dar care a reuşit în 2009, perioadă în care s-a vorbit mai mult de insolvenţe şi de falimente, să-şi crească afacerile de 100 de ori, de la unu la 100 mil. euro. George Brăiloiu, proprietarul acestui business care se ocupă cu vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, spune că suma nu este deloc mare ţinând cont de faptul că în acest domeniu afacerile au de multe ori câte nouă zerouri.
O zi normală de lucru pentru cei 12 angajaţi ai KDF Energy, firmă înfiinţată încă din 2002, dar care iniţial activa în domeniul consultanţei pentru energia electrică, începe la ora nouă dimineaţa şi durează până seara la şapte, o mare parte din activitate fiind tocmai partea de urmărire a burselor pe care se tranzacţionează certificatele de emisii: Londra, Paris şi Amsterdam.
"În 2008 am pregătit terenul. Am creat contractele, echipa, relaţiile internaţionale cu contrapărţile. Cea mai dificilă parte a acestui început a fost crearea cadrului contractual legislativ, care să fie în concordanţă şi cu legislaţia română şi cu cea a altor pieţe externe", spune Brăiloiu, care înainte de a-şi pune pe picioare această firmă a lucrat tot în domeniul energetic.
În ciuda faptului că societatea a avut cea mai agresivă creştere din 2009 dintre toate companiile din România, Brăiloiu spune că 100 de milioane de euro nu sunt un business mare pentru branşa sa.
"E o sumă mică dacă ne uităm la concurenţii noştri care au miliarde de euro. Cred că i-aş face să zâmbească pe competitorii mei cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro", spune reprezentantul KDF Energy.
Ce sunt certificatele de emisii
Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit 229 de companii din România în perioada 2008-2012. În fiec