Ieri, acţiunile Petrom se tranzacţionau la un preţ de 0,327 lei/acţiune, rezultând un potenţial de creştere de 20% faţă de preţul estimat de Raiffeisen.
Modificarea recomandării vine după ce Petrom a raportat în trimestrul al doilea din acest an rezultate peste aşteptări, profitul net al companiei urcând la 710 mil. lei, faţă de un câştig net de 10 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2009. Media estimărilor din piaţă ale analiştilor indica un profit net de 633 mil. lei la Petrom pentru trimestrul al doilea.
"Petrom a raportat pentru al doilea trimestru din acest an rezultate pozitive surprinzătoare. Conducerea a reuşit, în special pe segmentul rafinare, să reducă pierderile, deşi cu costul unei utilizări mai reduse a capacităţii şi al unei producţii mai mici. Nu ne aşteptam ca strategia de utilizare a Arpechim doar când este nevoie să dea rezultate pozitive. Creşterea marjelor de rafinare ar putea fi totuşi de scurtă durată şi a fost cauzată de oprirea temporară pentru mentenanţă a mai multor fabrici din regiune", arată analiştii Raiffeisen.
Petrom a reuşit ca pe segmentul de rafinare să reducă pierderile la 4,1 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2010, comparativ cu un rezultat negativ de 322,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Analiştii băncii sunt de părere că această revenire a profitabilităţii pe segmentul de rafinare arată că ţinta companiei de a reduce complet pierderile din acest sector până la finele anului 2012 este una realistă.
Analiştii Raiffeisen estimează că profitul Petrom după interesul minoritar va urca de peste patru ori anul acesta, până la un nivel de 3,4 mld. lei, iar pentru anii 2011 şi 2012 previzionează noi creşteri ale profitului net de 10% şi respectiv 16%.
Avansul profitului ar urma să fie susţinut tot de segmentul de producţie, în condiţiile în care aceştia esti