Este foarte posibil ca prudenţa băncilor să se accentueze în perioada următoare din cauza înrăutăţirii percepţiei de risc faţă de diferite sectoare din economie sau categorii de clienţi, iar nivelul dobânzilor să fie şi mai puţin relevant pentru stimularea cererii de credite, anticipează experţii BNR în raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Cu alte cuvinte, bancherii vor fi şi mai reticenţi în a-şi asuma riscuri suplimentare prin acordarea de noi credite, atât timp cât calitatea portofoliilor existente continuă să se deterioreze de la o lună la alta. La jumătatea anului, ponderea creditelor încadrate în categoria "îndoielnic şi pierdere" a crescut la aproape 18% din totalul creditelor şi dobânzilor pe care le au de recuperat băncile.
Potrivit evaluărilor băncii centrale, măsura în care nivelul dobânzilor poate stimula cererea reprezintă doar "un efect de preţ care este de aşteptat să fie atenuat în mod semnificativ de efectul cantitativ mai pronunţat al restrictivităţii anticipate a activităţii de creditare". Adică indiferent dacă băncile ar mai reduce dobânzile, creditarea nu va creşte pentru că din ce în ce mai puţini clienţi se califică pentru a obţine finanţare.
BNR consideră că inclusiv implementarea măsurilor de austeritate bugetară alimentează prudenţa băncilor, iar pe fondul incertitudinii care marchează atât cererea de consum a populaţiei, cât şi cererea de investiţii, s-ar putea prelungi şi tendinţa de slăbire a cererii de credite. Bancherii se plâng de mai bine de un an de prăbuşirea cererii pentru finanţări, în principal pe segmentul IMM-urilor şi al persoanelor fizice şi nici promoţiile lansate în primăvară nu au avut efecte spectaculoase în resuscitarea interesului clienţilor.
În ciuda declaraţiilor mai multor bancheri care susţin că fac eforturi pentru a da credite, BNR consideră însă că "îmbunătăţirea condiţiilor de