Programul de adoptare a euro de la 1 ianuarie 2015 trebuie rediscutat, inclusiv ţinta stabilită, pentru ca obiectivul să fie credibil, potrivit guvernatorului BNR. "Ne-am exprimat punctul de vedere că această ţintă, a adoptării euro, poate să fie un catalizator pentru coerenţa politicilor.
Din acest punct de vedere îl vom susţine. Dar în momentul în care evoluţiile duc în mod clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă, bineînţeles că trebuie să o rediscutăm, pentru că un element esenţial al credibilităţii este realismul ţintei", a explicat Isărescu. Guvernatorul BNR a atras atenţia şi cu alte ocazii că adoptarea euro înainte ca economia să se fi ajustat, iar firmele locale să devină competitive pe pieţele externe poate fi o capcană, o "cutie neagră". BNR şi-a reafirmat hotărârea de a readuce inflaţia pe un trend descendent, aceasta fiind unul dintre indicatorii vizaţi atunci când se urmăreşte trecerea la euro, pe lângă deficitul bugetar, datoria publică, cursul de schimb şi nivelul dobânzilor.
După ce BNR a reuşit să aducă inflaţia în România la o singură cifră în ultimii ani, acum este pusă în situaţia de a relua războiul cu creşterea preţurilor, în urma deciziei guvernului de a majora TVA la 24%. "Practic, acum am reintrat în tranşeele unui război mocirlos cu inflaţia. Sperăm să-l câştigăm. Dar nu este un confort pentru banca centrală după ce a dus inflaţia spre 4% să reintre într-un nou proces. Ştim că inflaţia este o boală extrem de perfidă şi nu este uşor să te baţi cu ea", a spus vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Banca centrală a decis să menţină ţinta neschimbată pentru acest an, la 3,5% plus/minus un punct procentual, în ciuda evidenţelor pesimiste, considerând că este necesar să prevină dezancorarea a