Aproape 5.000 de români pleacă în fiecare an la studii în străinătate, însă numai 4% dintre aceştia se înscriu la una dintre cele mai bune universităţi din lume, precum Harvard sau Princeton. Absolvenţii de liceu sau de facultate aleg programe de studiu străine în speranţa că-şi vor găsi mai uşor de lucru după absolvire. Care sunt primii paşi atunci când vrei să te înscrii la o facultate străină? Care sunt ţările în care poţi obţine o bursă de studii? Cât costă să înveţi în străinătate? Ce să alegi: Franţa, Germania, Danemarca sau SUA? În ce topuri trebuie să te uiţi atunci când îţi alegi facultatea?
Absolvenţii de liceu sau de facultate care vor să-şi continue studiile în străinătate ar trebui mai întâi să-şi analizeze pasiunile şi abilităţile, identificarea domeniului de studiu fiind primul şi poate cel mai important pas în alegerea unui program de studiu la o universitate străină. Ţara în care vor studia, universitatea şi specializarea aleasă reprezintă următoarele etape de selecţie în ceea ce priveşte studiul în străinătate.
"În mod ideal, un proaspăt absolvent de liceu ar trebui să îşi aleagă mai întâi domeniul pe care doreşte să îl studieze şi apoi să caute universitatea, facultatea şi programul care îi oferă cursurile cele mai relevante, cei mai buni profesori, dotări adecvate şi nu în ultimul rând "numeroase oportunităţi pentru viitor. Una dintre metodele prin care poţi face acest lucru este să consulţi topurile internaţionale şi opiniile absolvenţilor", este de părere Tincuţa Baltag, directorul general al fundaţiei Dinu Patriciu, care acordă anual 5.500 de burse de studii.
De regulă, atunci când îşi aleg facultatea pe care vor s-o urmeze, tinerii se uită în clasificările internaţionale ale universităţilor, însă nu iau în considerare că doar o mică parte dintre aceştia ajung chiar să studieze acolo.
"Majoritatea studenţilor vor