Dacă ţi-ai propus să consumi mai puţină sare, află în ce alimente se ascunde ea şi învaţă să faci alegeri sănătoase. Vei descoperi că mâncarea poate fi la fel de savuroasă şi atunci când este mai puţin sărată.
Nu ar trebui să mâncăm mai mult de şase grame de sare zilnic, adică echivalentul unei linguriţe. Din păcate, potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară, consumul zilnic de sare al majorităţii europenilor ajunge la 8-11 grame.
Mănâncă mai rar produse procesate
Când te gândeşti la sare, te gândeşti probabil la cea pe care o adaugi în mâncare când găteşti sau când eşti la masă. Trebuie să ştii însă că o sursă cel puţin la fel de importantă o reprezintă alimentele procesate: mezelurile, sosurile, pâinea, semipreparatele, snacksurile şi conservele.
Sarea conferă alimentelor un gust mai bun, motiv pentru care producătorii de alimente sunt tentaţi să o adauge în cantitate cât mai mare în produsele lor. Aportul de sare al acestor alimente este greu de controlat.
Deşi cantitatea este trecută pe etichetă (nu întotdeauna, dacă ne gândim la alimentele vrac sau la cele de la chioşcurile cu fast-food), sigur nu vei avea răbdare să calculezi cantitatea de sare pentru fiecare în parte. Mai eficient ar fi să reduci pe cât posibil consumul acestui tip de alimente.
Găteşte mai mult acasă
Nici dacă mergi la restaurant nu vei reuşi să reduci din cantitatea de sare, pentru că, din aceleaşi considerente legate de gustul alimentelor, tendinţa este de a folosi în exces acest condiment nociv pentru vasele de sânge. Vei avea un succes mult mai mare în demersul tău dacă prepari acasă mâncarea, cu o cantitate mică de sare. Ideal ar fi să foloseşti carne neprocesată şi legume proaspete sau congelate.
De asemenea, alege ingrediente cu o cantitate cât mai mică de sare. Un produs cu 1,25 g de