Tot mai multe mari state îşi modifică în sens negativ perspectivele de creştere economică pe fondul dificultăţilor pe care le întâmpină economia mondială în procesul de ieşire din criză.
Fed a decis să nu îşi retragă sprijinul acordat economiei, ba mai mult, va menţine fondul de achiziţii de titluri de stat pentru a ajuta economia Statelor Unite să îşi revină din criză. Banca Centrală a SUA a anunţat că evoluţia economiei este sub aşteptări şi a invocat temeri legate de o recesiune în W.
Bancherii centrali au hotărât menţinerea ratei dobânzii de referinţă la 0-0,25%, nivel minim istoric, şi au mai decis că Fed poate achiziţiona titluri de stat în valoare de 2.050 de mld. dolari pentru a anima creşterea economică, estimată la 2,55% în următoarele şase luni, în scădere faţă de 2,8% cât era estimarea iniţială. Achiziţiile realizate de banca centrală vor menţine randamentele titlurilor de stat la un nivel redus.
"Fed a realizat că procesul de revenire economică a pierdut din avânt, şi de aceea este încă dispus să intervină", a spus Paul Ballew, fost economist în cadrul Fed, actualmente preşedintele Nationalwide Mutual Insurance din Columbus, Ohio.
"Întotdeauna am crezut că strategia de retragere a sprijinului Fed va întâmpina dificultăţi." Decizia Fed a fost motivată de o serie de informaţii economice dezamăgitoare.
Companiile americane au angajat doar 71.000 de muncitori în iulie, sub estimări, însă mai mult decât în iunie, când 31.000 de persoane şi-au găsit loc de muncă. Rata şomajului a rămas la 9.5%. În consecinţă, consumul a scăzut cu 1,6% în trimestrul doi faţă de perioada similară a anului trecut. Companiile americane nu pot majora preţurile din cauza cererii anemice, şi astfel inflaţia va rămâne mică.
Statele Unite nu este singura în această situaţie. Şi a treia cea mai mare economie a lumii dă semne de obos